Paturile au o valoare de peste 3 milioane de lei și au fost donate pentru 6 dintre cele mai mari spitale și clinici de pediatrie din țară

  • 10.000 de copii vor avea pe cineva drag aproape în lupta pentru viață, în fiecare an;
  • 5.000 de părinți/însoțitori vor avea anual acces la condiții decente în timpul spitalizării copilului;
  • 2.000 de copii vor avea anual acces la servicii medicale de calitate cu ajutorul celor 24 de paturi ATI;

București, 3 iunie 2024: Fundația pentru Copii Ronald McDonald (RMHC) a achiziționat 220 de paturi de salon și ATI în valoare de peste 3 milioane de lei pentru șase dintre cele mai mari spitale și clinici de pediatrie din România. Suma a fost colectată în urma campaniei anuale de strângere de donații McHappy Day, derulată de McDonald’s sub mesajul „Donația ta susține optimismul micilor pacienți”. Campania s-a desfășurat în perioada 20-26 noiembrie 2023, în toate restaurantele McDonald’s din țară, iar partenerii Fundației pentru Copii Ronald McDonald au contribuit la susținerea ei până la finalul anului 2023.

Campania de dotare cu paturi face parte din programul RMHC, Alături de Spitalele de Copii, în cadrul căruia de-a lungul celor 26 de ani, Fundația a oferit spitalelor de pediatrie din țară suportul de care au nevoie și pe care acestea l-au solicitat. Una dintre problemele majore identificate în 2023 a fost lipsa paturilor ATI și a celor pentru aparținători, ceea ce afectează odihna părinților și optimismul pe care îl pot oferi copiilor internați. Anii de experiență în România, dar și studiile realizate de Fundație la nivel global, arată că atunci când familia este aproape, procesul de vindecare al copiilor este mai rapid. Fundația împreună cu managementul spitalelor a identificat dotările necesare care pot răspunde nevoilor curente și care erau disponibile în alte state europene.

Astfel, ca o continuare firească a sprijinului pe care Fundația îl oferă prin cele trei Case Ronald McDonald (București, Timișoara și Iași), au fost achiziționate, livrate și instalate 24 paturi ATI și 196 de paturi de salon (pentru copiii spitalizați și pentru însoțitor) pe secțiile de pediatrie a șase spitale din patru orașe: București, Craiova, Cluj-Napoca și Timișoara.

Anual, aproximativ 10.000 de copii și 5.000 de părinți vor avea parte de condiții mai bune de spitalizare, iar 2.000 de copii vor beneficia de servicii medicale îmbunătățite datorită paturilor ATI.

Cele șase spitale pentru care au fost donate paturile sunt:

  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București (6 paturi de salon pentru copil și însoțitor și 20 paturi ATI)
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” din București (24 paturi de salon pentru copil și însoțitor)
  • Institutul Clinic Fundeni din București (98 paturi de salon si 4 paturi ATI)
  • Spitalul Clinic Municipal Filantropia – Secția pediatrie din Craiova (25 paturi de salon pentru copil și însoțitor)
  • Secția de oncopediatrie a Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (13 paturi de salon pentru copil și însoțitor)
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara (30 paturi de salon pentru copil și însoțitor)

Paturi de salon care au capacitatea de a se transforma în paturi pentru aparținători

Fundația a organizat recent două evenimente în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și la Institutul Clinic Fundeni din București, cele doua instituții beneficiind împreună de cel mai mare număr de paturi donate (128).

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” este și cel mai vechi partener al Fundației în România, cele două organizații lucrând îndeaproape de peste 20 de ani pentru asigurarea celor mai bune condiții de tratament pentru micii pacienți și susținerea familiilor acestora. De altfel, prima Casă Ronald McDonald din România se află în curtea spitalului din 2003 și a găzduit mii de familii de-a lungul anilor.

În cadrul acestei campanii de donații, Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, cel mai mare spital de copii din România și care tratează unele dintre cele mai grave cazuri din întreaga țară, a beneficiat de 20 de paturi ATI și 6 paturi de salon, în valoare totală de aproximativ 925.000 lei.

“Noi colaborăm cu Fundația încă din 2001, iar foarte mulți dintre cei care lucrează la spital nu știu cum ar fi fără colaborarea cu Casa Ronald McDonald. Clădirea din curtea spitalului este parte integrantă din spitalul nostru și putem spune că a salvat multe familii. Cea mai recentă colaborare a fost pentru paturile de spital, mai exact pentru cele mai utilizate obiecte dintr-un spital, obiecte pentru care gradul de uzură este foarte avansat. Am primit paturi performante de ATI, dar și paturi de salon, care au capacitatea de a se transforma în paturi suplimentare pentru aparținători. Acesta este un lucru extrem de important pentru că astfel putem respecta dreptul aparținătorului de a sta cu copilul. Nu este simplu pentru un spital să asigure acest drept, dar părinții trebuie să stea lângă copii pentru că aceștia se vindecă mult mai repede atunci când părinții le sunt alături”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Alexandru Ulici, Manager al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

“Nu vă puteți imagina importanța pe care o are prezența familiei pe perioada tratamentului unui copil. Am afirmat întotdeauna că o mamă știe cel mai bine ce îi trebuie copilului ei și prezența ei alături de copil în procesul terapeutic este indispensabilă”, a completat dr. Cătălin Ioan Chiriac Babei, secția Chirurgie I, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Institutul Clinic Fundeni din București, spital cu care Fundația colaborează de anul trecut, a beneficiat în această campanie de 98 paturi de salon pentru copil și însoțitor și 4 paturi ATI, în valoare totală de 1 milion de lei.

Donație de peste un milion de lei la Institutul Fundeni

La evenimentul care a marcat acest parteneriat a participat și Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, care a declarat: “Fundația pentru Copii Ronald McDonald oferă facilități pentru părinții ai căror copii suferă de boli grave și pentru care tratamentul durează foarte mult. O familie care trece printr-o astfel de situație este traumatizată și acest ajutor este binevenit pentru că suportul emoțional este esențial pentru vindecare”.

“Am organizat acest eveniment cu ocazia finanțării unui proiect de suflet al echipei de onco-hematologie pediatrică, în parteneriat cu Fundația pentru Copii Ronald McDonald. La Institutul Clinic Fundeni se află cea mai mare clinică de onco-hematologie pediatrică din țară, unde internăm anual 50-60 de pacienți noi cu afecțiuni oncologice care necesită spitalizare de lungă durată. Totodată, avem peste 6.000 de internări continue și aproximativ același număr de internări zilnice în Institut, ceea ce înseamă o muncă extraordinară din partea echipei. Paturile ATI au fost distribuite în zona de transplant medular, unde activitatea este similară celei de la ATI, iar celelalte 98 paturi de salon pe secțiile de onco-hematologie”, a spus Prof. Univ. Dr. Anca Coliță – Manager Institutul Clinic Fundeni.

“Aceste paturi sunt microuniversul pacienților noștri, iar faptul că mamele care sunt stâlpii lor au unde să se odihnească este un lucru care îi ajută enorm pe copii”, a spus Dr. Andra Marcu – Secție Pediatrie II Institutul Clinic Fundeni.

“Cu ajutorul acestor paturi de salon, care îndeplinesc standardele în vigoare, părinții pot sta alături de copii lor mult mai confortabil și feedback-ul primit este unul favorabil”, a completat Dr. Letiția Radu – Șef Secție Pediatrie II Institutul Clinic Fundeni.

„Noi credem într-o lume în care toți copiii au acces la îngrijirile medicale de care au nevoie, iar familiile acestora să fie sprijinite și implicate activ în îngrijirea micilor pacienți. Pentru că orice luptă se câștigă mai ușor atunci când familia este aproape. În cei 26 de ani de activitate în România am susținut peste 23.000 de părinți să fie alături de copilul bolnav pe toată perioada spitalizării oferindu-le cazare gratuită, mese calde și servicii de consiliere în Casele Ronald McDonald. Știm cât de important este un sistem de sănătate funcțional în lupta copiilor internați în spitale pe termen lung pentru a învinge boala, pentru că suntem alături de cei mai mici și mai vulnerabili dintre pacienți. De aceea, sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul incredibil primit în cadrul campaniei McHappy Day din 2023 și aș vrea să mulțumesc McDonald’s, partenerul nostru de misiune încă de la început, companiilor și donatorilor care ni s-au alăturat. Împreună am reușit să transformăm în realitate un proiect ambițios care vine și mai mult în sprijinul spitalelor de pediatrie din țară și astfel, contribuim la oferirea celor mai bune condiții de tratament și spitalizare atât pentru copii, cât și pentru părinți, dar și la sporirea accesului copiilor la servicii medicale de calitate. Și, cel mai important, să avem un impact semnificativ și pe termen lung în comunitate”, a afirmat Amalia Năstase, Președintele Fundației pentru Copii Ronald McDonald.

De 26 de ani, Fundația pentru Copii Ronald McDonald oferă sprijin familiilor din România care au copiii spitalizați. Eforturile Fundației s-au îndreptat către îmbunătățirea stării de sănătate a micilor pacienți și către bunăstarea familiilor acestora, prin construirea celor trei Case Ronald McDonald din București, Timișoara și Iași, aflate în curtea spitalelor de pediatrie, donarea de echipamente medicale spitalelor și secțiilor de pediatrie și susținerea accesului copiilor la servicii medicale mai bune.

Până în prezent, valoarea implicării în comunitate a depășit 10 milioane de euro.

Distribuie pe