Atunci când am primit, cu câteva săptămâni în urmă, telefonul de la Camelia Munteanu, CSR Coordinator Up România, partener de tradiție al Fundației pentru Copii Ronald McDonald, am știut că urmează o aventură pentru echipa noastră, una care va aduce și mai mult sprijin familiilor cazate în Casele noastre.

Camelia ne-a invitat să participăm la cea de-a treia ediție a proiectului “Olimpiada de gătit cu ce ai prin frigider” și să fim organizația care beneficiază de contravaloarea a 700 de meniuri oferite de Up România. De obicei, Casele Ronald McDonald își deschid porțile pentru Parteneri de Bine, care vin să gătească o masă caldă pentru familiile cazate, în cadrul programului Dăm Gust Binelui Împreună.

Prin urmare, nu am stat prea mult pe gânduri și am raspuns cu “DA” provocării, din dorința de a sprijini și mai mult părinții care locuiesc pe perioade îndelungate în Casele Ronald McDonald, dar și din curiozitatea de a ne testa abilitățile în arta culinară.

Așadar, pe 12 aprilie, cei mai talentați chefi din echipa Fundației, colegii noștri Adina Șerban -Director de Programe și Cosmin Cimpoiașu – Graphic Designer, au ajuns la Kulinarium, pregătiți să experimenteze contra-timp rețete cu alimente care de multe ori se află în frigidere și, pe care, de multe ori, oamenii au tendința să le arunce.

În cadrul celei de-a treia ediții a Olimpiadei de gătit cu ce ai prin frigider, Adina și Cosmin s-au alăturat uneia dintre cele șapte echipe care s-au întrecut în gusturi și combinații inedite.

Echipele au fost formate din 4 sau 5 persoane, iar componența acestora a fost stabilită de moderatoarea și jurata evenimentului, Chef Roxana Blenche. Colegii noștri au făcut parte din echipa 7 și au fost primiți cu brațele deschise de ceilalți bucătari amatori, parte din echipa Up România.

Întreaga competiție culinară a avut trei etape: negocierea alimentelor și condimentelor, proba de gătit și degustarea preparatelor. La final, s-au acordat și trofeele.

Pentru început, toate echipele au avut 10 minute la dispoziție pentru a alege ce ingrediente păstrează și ce pot da altor echipe la schimb pentru a obține alte ingrediente din cutia pe care au primit-o. La final negocierilor, fiecare echipă a avut ingrediente total diferite.

După runda de negocieri, cele șapte echipe au avut o oră și jumătate pentru a găti preparatele,  cu ingredientele pe care le-au avut și cu cele pe care le-au primit de la restul echipelor.

Echipa din care au făcut parte colegii noștri Adina și Cosmin a avut la dispoziție: fructe, foietaj pentru plăcintă, făină, ulei, vită, mazăre, brânzeturi, praz și diferite condimente. Cu toate aceste ingrediente, cei cinci chefi au încins cuptoarele și au pregătit nu mai puțin de patru feluri de mâncare: aperitiv din foi de praz cu castravete, roșii și prosciutto, supă-cremă de mazăre cu pită proaspăt coaptă, vită în unt cu sos de brânză, salată și cartofi țărănești, iar pentru desert au făcut o tartă de fructe. Chiar dacă spiritul de competiție a prins pe toată lumea, râsetele și voia bună s-au auzit în toată sala.

Jurata Roxana Blenche a urmărit îndeaproape fiecare echipă, plimbându-se printre bancurile de lucru, oferind indicații acolo unde era nevoie. “M-am simțit ca la un concurs TV.”, ne-a mărturisit Cosmin.

La finalul timpului de gătit, a urmat și cea mai așteptată parte – degustarea preparatelor și acordarea premiilor.

Roxana Blenche a încercat fiecare preparat și a încurajat restul participanților să deguste bunătățile făcute de ceilalți bucătari iscusiți.  Meniul echipei în care s-au aflat și colegii noștri s-a bucurat de un real succes, iar toată lumea a fost  încântată de aromele savuroase din farfurie.

După degustare, a venit timpul pentru premii: fiecare echipă a primit câte un premiu – pentru gust, pentru cele mai multe preparate sau pentru cea mai rapidă echipă.

Adina și Cosmin, împreună cu cei 3 membri Up România, au fost premiați pentru „Cea mai veselă echipă”. Să fim sinceri, nu ne surprinde 😊.

„Vreau să încep printr-un mare <<Mulțumesc!>> pentru Up România! Acest eveniment ne-a oferit o experiență unică și interesantă. Chiar m-am bucurat că am avut ocazia să-mi pun șorțul și să-mi arăt talentele de bucătar alături de oamenii fără de care misiunea noastră nu ar putea merge mai departe, dar și alături de colegi din Fundație.
Evenimentul a adus zâmbete pe buzele tuturor celor care au gătit cu spor și drag și va aduce un zâmbet pe buzele părinților care se vor bucura de cele 700 de mese donate de Up România.
Am observat că toți cei care au participat au fost foarte talentați și descurcăreți, așa că îi invităm să vină să gătească la Casa Ronald McDonald.”, ne-a povestit Cosmin Cimpoiașu, Graphic Designer în cadrul Fundației.

“Evenimentul Up România a fost cu #binele și #bunul, împreună! Am gătit, am povestit, am învățat și, la finalul evenimentului, facem și mai mult și mai bine, împreună!
Mulțumim, Up România! Mulțumim că ne-ați ales pentru Olimpiadă și că sunteți alături de noi!“, a completat Adina Șerban, Director de Programe Fundația pentru Copii Ronald McDonald.

Dupa decernarea tuturor premiilor, Amalia Năstase, Președintele Fundației pentru Copii Ronald McDonald, a primit din partea Elenei Pap, Director Regional Up Group (România, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova) cecul constand în contravaloarea a 700 de meniuri care vor fi distribuite familiilor cazate în Casele Ronald McDonald din București, Timișoara și Iași.

Up România, vă mulțumim pentru invitație, pentru o după-amiază de neuitat, dar mai ales pentru încredere și parteneriat. Împreună scriem povestea Casei Ronald McDonald din București de peste doi ani, și suntem onorați că ați ales să susțineți în 2024 și familiile micilor pacienți din inima Moldovei, la Casa Ronald McDonald Iași.