În perioada 21-24 iulie, la Chicago, a avut loc Conferința Internațională Ronald McDonald House Charities (RMHC), care a celebrat 50 de ani de activitate dedicată grijii, compasiunii și sprijinului pentru familii.
Peste 1.700 de colegi s-au reunit pentru a reflecta asupra istoriei organizației noastre, care s-a dedicat îngrijirii familiilor cu copii spitalizați, dar și pentru a identifica împreună noi modalități de a îmbunătăți modul în care răspundem, la nivel local, la nevoile în continuă evoluție ale familiilor pe care le deservim.
Au fost patru zile pline, cu peste 100 de ateliere și activități menite să faciliteze schimbul de experiențe între diferitele organizații locale, dar și evenimente dedicate sărbătoririi istoriei celor 50 de ani de activitate.
Un moment special l-a reprezentat proiecția filmului „Audrey’s Children”, o peliculă biografică despre dr. Audrey Evans, medicul oncolog care, în 1974, a fondat RMHC.
Delegația care a reprezentat România a fost formată din Amalia Năstase, Președintele Fundației pentru Copii Ronald McDonald, Martin Xuereb, Director of Business Development Hili Ventures, și membru în Consiliul Director al Fundației, Adina Șerban, Director de Programe, și Ioana Ipate, Manager Operațional al Fundației pentru Copii Ronald McDonald.
“Participarea la Conferința globală RMHC, organizată cu prilejul celor 50 de ani de sprijin pentru familiile copiilor internați în spitale, a fost un imens prilej de bucurie, mândrie, apartenență, dar și de reflecție.
Suntem onorați să facem parte din marea familie RMHC de 26 de ani și să împărtășim cu toții aceeași viziune: o lume în care toți copiii au acces la îngrijirile medicale necesare, iar familiile lor sunt sprijinite și implicate activ în îngrijirea micilor pacienți.
Zi de zi învățăm unii de la alții, ne susținem în momentele grele și ne bucurăm împreună de binele pe care reușim să-l facem, de fiecare familie care reușește să rămână alături de copilul bolnav. Fiecare dintre noi se dedică cu pasiune pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de ajutorul nostru. Am simțit această dedicare și pasiune intensificată în zilele petrecute la Chicago, alături de colegii mei din întreaga lume. M-am simțit extrem de recunoscătoare că fac parte din această organizație și că, împreună cu echipa mea de la Fundația pentru Copii Ronald McDonald, contribui la bunăstarea micilor pacienți din România și a familiilor acestora.
Așa cum a spus Katie Fitzgerald, Președinte și CEO al RMHC, la deschiderea Conferinței: „We are 50 years young and our work has just begun!”, în România, vom continua să facem ceea ce știm cel mai bine – să fim alături de copiii bolnavi și de familiile lor prin programele Fundației și ne vom concentra toate eforturile pentru a crește impactul serviciilor oferite”, ne-a împărtășit Amalia Năstase.
Mai jos, vă invităm să citiți un interviu cu colegele noastre, Adina Șerban și Ioana Ipate, realizat la întoarcerea de la Chicago.
Povestiți-ne ce a însemnat participarea la Conferinta RMHC de la Chicago, cu ocazia aniversării a 50 de ani de existență pentru organizația noastră.
Adina & Ioana: A fost o experiență unică! La Conferință au participat peste 1.700 de colegi din 58 de țări, iar cuvântul care definește cele trei zile de lucru este INSPIRAȚIA.
Au fost:
-
- Trei zile de conectare, celebrare și învățare alături de colegii din cele 227 de filiale reprezentate.
- Peste 100 de ateliere în care am explorat metode și instrumente locale, precum și mecanismele pe care le utilizăm pentru a sprijini familiile copiilor spitalizați.
- 33 de colegi pe scena principală a evenimentului, fiecare cu câte o poveste despre bine, impact și empatie.
- O proiecție specială la Teatrul din Chicago a filmului „Audrey’s Children”, despre viața și moștenirea fondatoarei noastre, Dr. Audrey Evans. Filmul a câștigat luna trecută premiul pentru cel mai bun lungmetraj cu impact social la Festivalul de Film de la Tribeca!
- Nenumărate experiențe de învățare și celebrare în momentele informale, în care am sărbătorit cei 50 de ani în care #tinemfamiliileimpreuna.
Cum a fost să trăiți live amploarea unui eveniment atât de grandios, să simțiți că faceți parte dintr-o organizație cu asemenea impact la nivel global?
Adina: A fost un eveniment grandios, senzațional, care a adus bucuria apartenenței la un sistem global și onoarea de a împărtăși o misiune comună. Dincolo de celebrare, a fost vorba despre povestea misiunii noastre asumate și despre rolul pe care îl avem în această călătorie spre vindecare.
Ioana: Participarea la acest eveniment și interacțiunea cu echipa RMHC Global, colegii din Europa (pe care în mare parte îi cunoșteam) și posibilitatea de a cunoaște colegi din SUA, Australia sau America de Sud a fost o experiență unică. Odată în plus, am realizat că, prin munca noastră, avem cu toții același scop comun, indiferent în ce colț al lumii ne aflăm: deservim familii care trec prin cea mai grea experiență, aceea de a avea un copil grav bolnav și spitalizat, și care au nevoie să fie alături de el. Prin programul nostru principal (Casele Ronald McDonald), asta facem de 50 de ani la nivel global și de 26 de ani în România.
Care e cea mai frumoasă amintire de la Conferință?
Adina: „We are 50 years young and our work has just begun!” Este impresionant să trăiești un astfel de moment istoric pentru organizație și să realizezi că misiunea unică a RMHC vine cu o responsabilitate enormă. Este necesar să continuăm să acționăm ca un catalizator de speranță pentru familiile care se confruntă cu cea mai mare criză posibilă – pentru că un copil bolnav înseamnă, așa cum spunea Dr. Audrey Evans, o întreagă familie bolnavă.
Ioana: Am conștientizat încă o dată impactul pe care îl avem la nivel global și faptul că, prin munca noastră zilnică, aducem o schimbare semnificativă în viața familiilor care trec pragul Caselor Ronald McDonald sau care beneficiază de celelalte programe existente la nivel global, precum Family Room și Care Mobile.
Cu ce bune practici și exemple de success v-ați întors, pe care le putem aplica și în cadrul Fundației pentru Copii Ronald McDonald?
Adina: Cu nevoia de a găsi și mai multe mecanisme prin care să activăm comunitatea locală, să atragem și mai mulți prieteni pentru familiile pe care le găzduim. Și cu convingerea că, dacă povestim și mai mult și mai bine, putem să facem și mai multe pentru familiile pe care le susținem.
Ioana: Cred că cel mai important program al nostru pe care îl avem în România sunt Casele Ronald McDonald, aspect subliniat în multe sesiuni de lucru. Cred că este esențial să ne concentrăm pe acest program și să avem mereu în vedere oferirea de servicii pentru familiile cazate, respectând standardele și punând pe primul loc nevoile părinților și ale copiilor. Un alt aspect esențial este acela că putem continua să servim cât mai bine și cât mai multe familii dacă lucrăm în parteneriat cu spitalele și cu comunitatea din jurul fiecărei Case.
Adina, știm că ai prezentat rezultatele programului Family -Centered Care (FCC) în România în cadrul unui panel, poți să ne dai mai multe detalii.
Am prezentat alături de RMHC Ucraina și RMHC Peru. O altă onoare a fost să particip la panelul moderat de Nicole Rubin, inițiatorul proiectelor și programelor dedicate promovării FCC în cadrul sistemului RMHC. Dincolo de oportunitatea de a povesti despre primii pași pe care i-am făcut în cei trei ani, dobândind un loc la masa discuțiilor, participarea la panel a fost o experiență veritabilă de învățare. În contextul geopolitic extrem de complicat, colegii din Ucraina au continuat să ofere cursuri pentru studenții la medicină (cursuri dedicate FCC), iar RMHC Peru este aliatul personalului medical din secțiile de onco-pediatrie, ajutându-i să învețe cum să comunice mai eficient și empatic diagnosticul greu de dus, atât pentru pacient, cât și pentru familia acestuia. Cu peste 40 de participanți în sală, panelul a fost și un moment în care, dincolo de tipurile de acțiuni și proiecte pe care le derulăm sub umbrela FCC, ne-am convins de faptul că, în acest proces, personalul medical este principalul nostru aliat, iar programele noastre răspund unei nevoi unice și specifice: nevoia de a comunica mai bine cu pacientul pediatric.
Ioana, știm că ai fost în juriul RMHC Impact Awards. Poți să ne împărtășești mai multe despre experiența jurizării proiectelor?
În calitate de membru al Excellence Framework Global Advisory Team (GAT) RMHC Global, m-am simțit onorată să descopăr proiectele și activitățile deosebite pe care colegii de la alte filiale din Europa, SUA sau America de Sud le desfășoară pentru familii. A fost o reală sursă de inspirație pentru mine să evaluez proiectele înscrise la cele două categorii pe care le-am jurizat.
Am jurizat proiecte la următoarele două categorii de premii:
Servicii pentru a servi mai multe familii mai bine: Programe locale (Serve More Families, Better: Local Programs) – Un program local RMHC aprobat, care răspunde nevoilor nesatisfăcute ale familiilor și îmbogățește experiența acestora pe parcursul șederii în Casele Ronald McDonald.
Îmbunătățirea colaborării (Enhance Collaboration) – Inițiative ale filialei care demonstrează o cultură a colaborării (idei, materiale, învățare) și practici de vârf în cadrul sistemului RMHC, promovând cea mai bună îndeplinire a misiunii. Exemplele includ programe comune sau campanii de strângere de fonduri, mentorat între filiale sau schimb de resurse.
95 de filiale din întreaga lume au depus proiecte la cele șase categorii de premii, evidențiind unele dintre modalitățile inovatoare și cu impact prin care sistemul RMHC încearcă să deservescă familiile. Câștigătorii premiilor au fost anunțați în timpul sesiunii de închidere a Conferinței RMHC Global, miercuri, 24 iulie, la Chicago, și m-am bucurat că printre câștigători s-au numărat și proiecte cărora le acordasem un punctaj mare.
De asemenea, a fost o mare bucurie să fac cunoștință personal cu coordonatorii de la Global care s-au ocupat de GAT și cu alți colegi membri în GAT, alături de care am colaborat în ultimele luni.
Unul dintre evenimentele cu adevărat marcante din cadrul Conferinței a fost vizionarea în avanpremieră a filmului biografic despre viața fondatoarei RMHC, Dr. Audrey Evans – ne puteți împărtăși câteva impresii.
Adina: Povestea OMULUI care a transformat un întreg sistem, făcându-l mai deschis și mai prietenos, o poveste despre impact și comunitate, despre pionierat în medicină și despre dezvoltarea unor legături puternice cu comunitatea.
Ioana: Filmul a fost emoționant, plin de povești ale familiilor care, la finalul anilor 1960 și începutul anilor 1970, se confruntau cu primirea unui diagnostic crâncen pentru copiii lor și cu mari lipsuri materiale, care nu le permiteau să stea lângă copil pe durata spitalizării.
Personajul central, Dr. Audrey Evans, a fost prezentată ca un medic dedicat, care își dorea și făcea eforturi majore pentru a găsi noi tratamente inovatoare pentru pacienții pediatrici oncologici. De asemenea, ea acorda o mare atenție stării emoționale a „copiilor săi” – așa îi numea pe micii pacienți – și era preocupată de starea financiară și nevoile de suport ale părinților acestora.
Ați vizitat si Casa Ronald McDonald din Chicago. Cum vi s-a părut?
Adina: Casa Ronald McDonald din Chicago mi-a lăsat o impresie foarte bună. Cele 80 de camere și spațiile de interacțiune sunt bine gândite, iar implicarea comunității locale este remarcabilă, contribuind la un mediu cald și primitor pentru familiile care stau acolo.
Ioana: Impresionantă! 16 etaje, 80 de camere și o lungă listă de așteptare – un loc gândit special pentru familii și copii, cu multe spații comune, locuri de joacă pentru copii, colorat și creat pentru a oferi un sentiment de confort, bunătate și sprijin. Sprijinul comunității, al sponsorilor, al partenerului de misiune McDonald’s și activitățile desfășurate de voluntari sunt cele care fac cu adevărat diferența în oferirea unor servicii de calitate pentru familiile cazate.