București, 21 aprilie 2021 – Construcția celei de-a treia Case Ronald McDonald destinată părinților și aparținătorilor copiilor aflați sub tratament în spital va demara în următoarele luni la Iași după ce Fundația pentru Copii Ronald McDonald a obținut luna aceasta autorizația de construcție. Această a treia Casă Ronald McDonald din România va deservi familii din toată regiunea Moldovei care vin cu copiii la tratament la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași. Fundația Vodafone România susține construirea și activitatea Casei Ronald McDonald Iași, în calitate de membru fondator, cu un buget de 876.600 de lei, costul total al proiectului ridicându-se la 9.000.000 de lei. Construcția este programată să se încheie în luna decembrie a acestui an.

 

Casa Ronald McDonald Iași va fi construită în incinta Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria și va avea 19 camere, fiecare cu baie proprie și spații comune: living, zonă de luat masa, bucătărie, spălătorie, loc de joacă pentru copii. Proiectul va deveni casa departe de casăpentru 1.000 de persoane, părinți și rude ale copiilor din toată zona Moldovei care ajung anual la spital pentru internări de lungă durată.

 

„Ani de zile, problema spațiului de cazare alocat părinților și rudelor copiilor internați în unități spitalicești aflate departe de localitatea de domiciliu a fost ignorată. Această situație a generat o mobilizare a societății civile pentru găsirea de soluții. Ne bucurăm să ne alăturăm inițiativei Fundației Ronald McDonald de a construi Casa de la Iași, un demers care să aducă normalitate și sprijin pentru rudele greu încercate ale copiilor internați la Spitalul Sf. Maria”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundaţiei Vodafone România.

 

„În centrul misiunii noastre se află sănătatea și bunăstarea copiilor, acești copii aflați în cele mai vulnerabile clipe ale vieții lor. Misiunea Fundației continuă în 2021 cu ridicarea Casei de la Iași pentru ca toți copiii din zona Moldovei să aibă acces crescut la servicii medicale de calitate și totodată să aibă familia aproape pe durata internării. Mulțumim Fundației Vodafone România pentru implicarea extraordinară alături de noi. Ne bucurăm că putem construi un proiect cu impact major pe termen lung în comunitatea locală și regională. Sunt convinsă că acest parteneriat va fi unul de referință pentru implicarea și solidaritatea comunității și că, împreună, vom crea bazele unei rețele de sprijin sustenabile pentru copiii internați pentru perioade îndelungate”, a declarat Amalia Năstase, Președintele Fundației pentru Copii Ronald McDonald.

 

 

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași ajung anual aproximativ 50.000 de copii din toată zona Moldovei (sursa), dar și din alte județe. Casa Ronald McDonald din Iași va fi locul unde familiile copiilor bolnavi care au nevoie de internări de lungă durată vor putea locui gratuit, vor putea socializa, vor beneficia de  mese calde, pachete de primă necesitate, suport și consiliere, pe toată durata internării copiilor. În Casă, părinții se vor putea odihni, vor putea găti pentru copii, vor avea parte de un întreg sistem de sprijin atât în ceilalți părinți, cât și în echipa Casei și în voluntari. Aflați în proximitatea spitalului și având zero costuri de cazare, transport sau masă, familiile vor avea șansa să își direcționeze energia și resursele exclusiv către îngrijirea micilor pacienți.

 

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/  și www.facebook.com/fundatiavodafone.

 

Fundația pentru Copii Ronald McDonald este prezentă în România de 23 de ani, este principalul susținător al celor două Case din București și Timișoara și, în plus, oferă sprijin diferitelor inițiative care ajută copiii bolnavi și familiile acestora. Casele Ronald McDonald vin în ajutorul părinților copiilor care sunt internați pentru tratamente de lungă durată. Pe durata spitalizării copiilor, părinții nu plătesc cazarea. Mai multe detalii despre proiectele fundației sunt disponibile pe www.rmhc.ro și www.facebook.com/rmhcro.

Distribuie pe