Grija pentru micii pacienți este în centrul tuturor programelor implementate de către Fundația pentru Copii Ronald McDonald. În cei 26 de ani de activitate, din experiența celor 23.000 de părinți găzduiți, am învățat că procesul de vindecare al copilului este mai eficient atunci când familia este aproape. În plus, studiile globale RMHC au demonstrat că atunci când familia rămâne aproape de copilul spitalizat, copilul este mai optimist iar familia devine partener în procesul terapeutic și partenerul de încredere al personalului medical.

Astfel, Fundația pentru Copii Ronald McDonald a demarat, pentru prima dată, în România, în 2022, un program de nișă – programul dedicat Îngriirii Centrate pe Familie (Family-Centered Care – FCC) și a devenit un catalizator ce susține schimbarea în ceea ce privește relația dintre cadrul medical și familia micului pacient.

Astfel, a introdus pe agenda publică și în atenția publicului de specialitate acest subiect, cu scopul îmbunătățirii practicilor medicale actuale, a creșterii calității actului medical și a generării unor noi direcții de dezvoltare în îngrijirea și abordarea serviciilor de sănătate ce au în centrul lor copiii bolnavi și familiile lor.

Scopul inițiativei este acela de a îmbunătăți practicile medicale actuale, a crește calitatea actului medical și de a genera noi direcții de dezvoltare în îngrijirea și abordarea serviciilor de sănătate și sociale ce au în centrul lor copiii bolnavi și familiile lor.

În cadrul programului FCC, Fundația organizează anual Conferințele Family – Centered Care, al căror obiectiv este de a aduce subiectul Îngrijirii Centrate pe Familie în atenția factorilor de decizie din sfera guvernamentală centrală, reprezentanților din sistemul medical românesc național (medici și asistente medicale), din mediul academic (profesori de la Universitățile de Medicină sau de la Facultațile de Moașe și Asistenți Medicali din țară), navigatorilor de pacienți, psihologilor și asistenților sociali, precum și specialiștilor din partea organizațiilor neguvernamentale care activează în domeniul sănătății și social și care au ca beneficiari principali copiii.

În 2023, Fundația a pilotat primele cursuri de formare dedicate îmbunătățirii comunicării cu pacientul pediatric și cu familia pacientului pediatric. În acest sens, în parteneriat cu Ascendis, s-au organizat două module de formare pentru 24 de medici și asistenți medicali din cadrul Secției Primiri Urgențe – Spitalul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Skłodowska Curie”.

Fundația are un plan strategic de dezvoltare a programului FCC în România, obiectivul principal fiind acela de a introduce cursurile de comunicare centrate în jurul îngrijrii centrate pe familie în curricula facultăților de medicină și farmacie din România.

Obiectivele programului Family – Centered Care

Îmbunătățirea practicilor medicale actuale în ceea ce privește serviciile de sănătate publică pentru copii. Creșterea calității actului medical. Generarea unor noi direcții de dezvoltare în îngrijirea și abordarea serviciilor de sănătate ce au în centrul lor copiii bolnavi și familiile lor. Stabilirea unor grupuri tematice de lucru, având sprijinul autorităților publice partenere. Organizarea unui program de formare pe zona de comunicare și relaționare eficace cu pacientul pediatric și familia acestuia, creat special pentru personalul medical. Investigarea oportunității de a extinde programul de formare pe zona de comunicare și relaționare eficace cu pacientul pediatric și familia acestuia pentru tot personalul medical.

Conferințele Family-Centered Care

Vezi aici ediția 1

Vezi aici ediția 2

Vezi aici ediția 3

Documente utile

Document de poziție

Raport de cercetare: Îngrijirea centrată pe familie