Conferințele Family-Centered Care
Ediția 3
Cea de-a treia ediție a Conferinței Family-Centered Care a avut loc pe 18 iunie 2024 la Palatul Parlamentului.
Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, dar a avut și sprijinul instituțional al Ministerului Sănătății.
Conferința a pus în discuție nevoia îngrijirii centrate pe familie și îmbunătățirea comunicării cu pacientul pediatric și familia lui. Conferința a adus la dezbatere specialiști în politici sociale și de sănătate, factori politici de decizie, personal medical din Spitalele de Pediatrie, specialiști din zona socială și medicală care interacționează cu copiii și familiile acestora, ONG-uri care susțin îngrijirea centrată pe familie, dar și reprezentanți ai organizaților studențești din cadrul Facultăților de Medicină.
În cadrul conferinței au mai luat cuvântul: Galina Solovey – Fundația pentru Copii Ronald McDonald Ucraina (prin înregistrare); Silvia Burcea – Coordonator Program Sănătatea Mamei și a Copilului în cadrul Salvați Copiii România; Conf. Univ. Dr. Ovidiu Popa Velea – Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București; Prof. Univ. Dr. Anca Coliță – Institutul Clinic Fundeni; Prof. Univ Dr. Mihai Gafencu – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeş”; Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara, Prof. Univ. Dr. Dan Mircea Enescu – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Andrei Ionescu și Mara Tașu – Asociația Universitară pentru Medicină și Asistență Medicală, psihologul Alina Uricec.
Unul dintre subiectele principale în cadrul evenimentului l-a reprezentat introducerea cursurilor pentru îmbunătățirea comunicării cu pacienții în curricula facultăților de Medicină și Farmacie din România. Astfel, la finalul conferinței, s-a concluzionat nevoia de a constitui, cât mai repede, un grup de lucru care să continue discuțiile și să creioneze pașii necesari pentru definitivarea tematicilor relevante pentru curriculă și etapele implementării inițiativei de a organiza cursuri obligatorii de comunicare pentru studenții la Facultățile de Medicină și Farmacie. Toți cei prezenți (actori guvernamentali și neguvernamentali) și-au exprimat interesul de a face parte din grup.